Synology-DS214Niet vaak genoeg kan gewezen worden op de noodzaak om van belangrijke gegevens een backup te maken. Als door brand, diefstal of mechanische defecten alle informatie weg is, kan dit zeer grote gevolgen hebben.

VENOS biedt u daarom diverse mogelijkheden om er voor te zorgen dat uw gegevens veilig zijn in bovengenoemde gevallen.
Er zijn daarbij 2 hoofdstromingen te onderscheiden: lokaal en via internet.

Externe harde schijf (lokaal)

Tegenwoordig is een externe harde schijf het meest gebruikt als backup-medium; de capaciteit van de ‘oude’ tapes is niet meer toereikend voor de meeste moderne systemen. Inmiddels zijn er 2.5 inch schijven beschikbaar met een capaciteit van 2Gb, wat voor veel systemen voldoende is.

NAS: Network Attached Server (lokaal)

Synology_CloudStation_Client_01Een NAS is meer dan alleen een externe harde schijf; een NAS kan het dataverzamelpunt zijn binnen een netwerk. De luxere uitvoeringen bevatten meer dan twee harde schijven, waardoor extra dataveiligheid kan worden verkregen.

Online Backup (internet)

De laatste jaren is de online backup erg in opkomst. Hierbij wordt op gezette tijden via een beveiligde internetverbinding een reservekopie van de belangrijkste gegevens gemaakt. Deze backup wordt op een speciale data-server geplaatst en biedt uiteraard bescherming tegen dataverlies door diefstal en brand.

Data-opslag in de ‘Cloud’ (internet)

Opslag van data in de cloud geeft de gebruiker de mogelijkheid om altijd en overal (als er maar een internetverbinding beschikbaar is) gebruik te maken van dezelfde data. Dit kan dus met de vaste pc, een notebook, een tablet en de smartphone. Je kunt bijvoorbeeld alle lokale data van je smartphone automatisch laten synchroniseren met de backup in de cloud.

Eigen Cloud-opslag op NAS

Met een NAS van bijvoorbeeld Synology is het mogelijk om een eigen Cloud in te richten waarvan het fysieke apparaat bij je thuis of op de zaak staat. Wanneer je niet je gegevens wilt stallen bij een online-dienst als OneDrive, Dropbox etc., is dit wellicht een betere oplossing. Er moet dan uiteraard nog wel e.e.a. geregeld worden voor een extra backup.

Controleer uw backup regelmatig, dat kan een boel ellende schelen bij calamiteiten ...
TOP