win10_windows_startscreen1_Web

Windows 10:
Wat is er allemaal nieuw?

Windows 10 werd op 29 juli 2015 door Microsoft uitgebracht. Een greep uit de vernieuwingen …

Desktop én mobiel
De grootste verandering is de mix tussen hoe Windows 10 werkt op desktops en op mobiel. Windows 10 wordt één besturingssysteem voor alle platformen, wat betekent dat ontwikkelaars al hun programma’s voor alle platformen kunnen bouwen.

Windows krijgt een ander uiterlijk op kleinere apparaten; op smartphones en tablets kleiner dan 8″ (het OS ziet automatisch welke maat scherm je gebruikt) schakelt Windows over naar de oude tegelomgeving. Die is iets opgepoetst en ziet er wat gelikter uit, maar blijft grotendeels hetzelfde als we al op Windows 8 zagen.

Een belangrijke toevoeging voor die samenwerking zijn notificaties. Die worden nu namelijk gesynchroniseerd over al je apparaten, zodat je meldingen binnenkrijgt op zowel je telefoon als je pc. Het is tegelijkertijd ook mogelijk om te reageren op die notificaties of ze te verwijderen – mits ontwikkelaars dat mogelijk maken.

De rol van Skype wordt eveneens groter in Windows 10, want de chat-app wordt nu standaard gebruikt voor alle berichten-apps, ook voor sms’en.

Microsoft Edge, een nieuwe moderne browser
Windows 10 krijgt inderdaad een compleet nieuwe browser, genaamd Microsoft Edge. Het was al bekend dat het besturingssysteem naast Internet Explorer een nieuwe browser zou krijgen, maar nu is de tegenhanger van het verouderde IE officieel gepresenteerd. De browser moet geschikter zijn voor ‘de modernere toepassingen van het huidige internet’.

Edge heeft flink wat functies ingebouwd waar je normaal allerlei add-ons en externe programma’s voor nodig had. Eén daarvan is dat je nu direct op de webpagina aantekeningen kunt maken. Je kunt teksten en secties uitsnijden en die in één keer delen via sociale media of email, en je kunt teksten en aanwijsblokjes toevoegen.

Een andere belangrijke functie is dat je artikelen of webpagina’s offline kunt opslaan, wat handig is als je op plekken komt zonder internet.

Cortana
Cortana, de slimme assistent van Microsoft, wordt ook in de desktopomgeving toegevoegd. Dat betekent dat je overal in het besturingssysteem via spraakcommando’s (en uiteraard ook via je toetsenbord) vragen kunt stellen aan de virtuele assistent. Die leert op basis van je eerdere gedrag en dingen als je agenda en je mailbox precies waar je naar op zoek bent. Cortana wordt verder ook in de Spartan-browser verwerkt, zodat ze tijdens het zoeken vanzelf met zoeksuggesties kan komen.

Xbox
Er komt een speciale Xbox-app in Windows 10, waarmee je ook vanaf je pc makkelijk kunt chatten met je vrienden van Xbox Live. Je kunt bovendien door je save-games browsen, en je kunt korte video’tjes maken en bewerken en die delen met vrienden. Het is de vraag of veel gamers daar echt op zitten te wachten – Xbox Live is per definitie het meest geschikt op de console zelf. Hoe de Xbox-app in de praktijk werkt en welk nut die heeft, zullen we zelf moeten ondervinden.

Microsoft wilde tijdens de presentatie weinig kwijt over Windows 10 voor de Xbox zelf.

Windows 10 krijgt ook, zoals verwacht, DirectX 12 meegeleverd. Daarmee worden game-prestaties verbeterd, maar ook de accu’s van laptops worden tot wel 50% minder belast dan vorige versies. Op dit moment werken onder andere Unity, de Unreal Engine en Lionhead Studios al met DirectX 12.

Office
Nu Windows 10 op alle apparaten uniformer samen moet werken, krijgt ook het Office-pakket een vernieuwing. Dat zijn vooral uiterlijke veranderingen, zodat Office er overal hetzelfde uitziet, maar er zijn ook wat praktische toepassingen veranderd.

Zo heeft Outlook nu algemene swipe-gebaren waardoor je mails kunt archiveren en verwijderen. Ook worden je contacten beter gesynchroniseerd met verschillende diensten, en kun je afbeeldingen en muziek ook opslaan en synchroniseren via Onedrive.

(Bron: PCMWeb)